Rozvoz objednaného zboží je každý čtvrtek a pátek pro objednávky zaslané do středy do 9hod. Objednávky mléčných výrobků, uzenin, chlebů prosím provádějte do úterý 19hod. Děkujeme.

ZDRAVÝ TUK JE V ZA STUDENA LISOVANÉM OLEJI

ZDRAVÝ TUK JE V ZA STUDENA LISOVANÉM OLEJI

Oleje lisované za studena jsou vysoce oblíbené a vyhledávané pro své nutriční hodnoty, jelikož tento způsob získávání olejů umožňuje úplné zachování

cenných látek. Obsahují velké množství polynasyceným mastných kyselin, především kyselinu linolovou, která přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. 

Jsou zdraví prospěšné nejen uvnitř, ale i vně. Patří také k těm vůbec nejúčinnějším ingrediencím v kosmetických přípravcích, jelikož skvěle vyživí pokožku

i vlasy.

 

LISOVAT ZA TEPLA ČI ZA STUDENA?

Olej se získává ze semen lisováním. Rozlišujeme lisování za studena a za tepla. Za studena se semeno lisuje přímo bez předchozích úprav. Ve skutečnosti i při

lisování za studena dochází k zahřátí semen na teplotu 50 – 60°C díky vysokým tlakům v lisech. Lisování za studena je považováno za nejšetrnější postup,

jakým lze získat olej ze semen a zachovat požadované cenné látky.

 

MEZI NEJOBLÍBENĚJŠÍ DRUHY ZA STUDENA LISOVANÝCH OLEJŮ PATŘÍ:

Hořčičný lisovaný olej

Hořčičný olej na Vás dýchne zemitostí hořčičného semínka tak, jak ve své naturální podobě skutečně chutná.

Používá se ve studené kuchyni, ale třeba i na grilu.

Má sytě žlutou barvu a pikantní chuť, která prohřeje na těle i duchu. Za studena lisovaný v RAW kvalitě je bohatý na tělu prospěšné

fytolátky. Díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům působí jako přirozený antioxidant a zabraňuje tak kažení potravin. Dá se proto využít jako

účinný přírodní konzervant.

 

Konopný lisovaný olej

Má sytě zelenou barvu a slámovo-oříškovou chuť a vůni. Je velmi bohatý na vitamin E a pyšní se ideálním poměrem omega 3 a 6.  

Za studena lisovaný konopná olej v sobě zachovává cenné látky pro podporu přirozené obranyschopnosti organismu. Je oceňován zejména pro jeho

harmonizující účinky – pyšní se pro lidský organismus ideálním poměrem omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Je bohatý na nenasycené tuky,

které napomáhají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Má hojivé účinky při vnější aplikaci na zánětlivou pokožku.

 

Ostropeřcový lisovaný olej

Ostropeřcový olej je světle nazlátlé barvy s jemně oříškovou chutí. Je bohatý na vitamin E, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.

Dodává příjemný nádech na saláty či dresinky, hodí se i do jogurtů.  K lisování se používá semínky odrůdy ostropeřce mariánského, který byl 

již ve středověku pěstován v klášterních zahradách pro léčebné účely. Je zdrojem esenciální nenasycené mastné kyseliny linolové (omega 6) a napomáhá

k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. 

 

Hroznový lisovaný olej

Olej Hroznový, lisovaný za studena ze semen zralých hroznů má výbornou vůni i chuť typicky vinné kyselinky s vysoce harmonizačními účinky.

Je vhodný pro teplou i studenou kuchyni. Má temně zelenou barvu a jeho výrazná chuť pokrm zároveň i okoření.  

Nejvhodnější je do salátů – svojí výraznou vinnou chutí se stává zálivkou již sám o sobě.

Ladí k sýrům a ořechům či k bagetce, k vínu. Je to užitečný pomocník pro marinování masa a ryb. Dobře doladí i pesta, omáčky či dipy.

Hroznový olej je znám pro vysoký obsah antioxidantů, chránící buňky proti stárnutí.

Doporučuje se v péči o mastnou pleť – brání zanášení pórů a mírní projevy akné. Pokožku rozjasní a oživí, zlepšuje její kondici.

 

Dýňový lisovaný olej

Bývá obvykle lisovaný při teplotě do 42 stupňů Celsia z neopražených semínek, to zajišťuje nejvyšší možný obsah vitaminu E a nenasycených mastných

kyselin.  

V kuchyni se doporučuje do příloh jako jsou těstoviny, kaše či luštěniny. Používá se také do oblíbené dýňové polévky či k dochucení zeleninového salátu.

K tomu  se doporučuje přidat také  balsamico , které se s dýňovým olejem chuťově krásně pojí. Dýňový olej se dá použit pro přípravu pesta či

pomazánek.  Pár kapek příjemně ochutí také sýry i čerstvé pečivo. Dýňový olej se dá použit i na sladko. 

Působí blahodárně také na pokožku, kterou zjemňuje, přispívá k její celkové regeneraci a zklidnění.  Posiluje nehty a vlasy, kterým přidává lesk a zdravý

vzhled.

Olej se dá  použít pro vlasové zábaly či potírání nehtů při jejich lámání. Chrání proti mrazu i slunci, na pokožce zanechává jemný odstín.

 

 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení