Rozvoz objednaného zboží je každý čtvrtek a pátek pro objednávky zaslané do středy do 9hod. Objednávky mléčných výrobků, uzenin, chlebů a hub True Shiitake prosím provádějte do úterý 19hod. Český chřest prosím objednávejte do úterý 10hod. Děkujeme.

ZDRAVÝ TUK JE V ZA STUDENA LISOVANÉM OLEJI

ZDRAVÝ TUK JE V ZA STUDENA LISOVANÉM OLEJI

Oleje lisované za studena jsou vysoce oblíbené a vyhledávané pro své nutriční hodnoty, jelikož tento způsob získávání olejů umožňuje úplné zachování

cenných látek. Obsahují velké množství polynasyceným mastných kyselin, především kyselinu linolovou, která přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. 

Jsou zdraví prospěšné nejen uvnitř, ale i vně. Patří také k těm vůbec nejúčinnějším ingrediencím v kosmetických přípravcích, jelikož skvěle vyživí pokožku

i vlasy.

 

LISOVAT ZA TEPLA ČI ZA STUDENA?

Olej se získává ze semen lisováním. Rozlišujeme lisování za studena a za tepla. Za studena se semeno lisuje přímo bez předchozích úprav. Ve skutečnosti i při

lisování za studena dochází k zahřátí semen na teplotu 50 – 60°C díky vysokým tlakům v lisech. Lisování za studena je považováno za nejšetrnější postup,

jakým lze získat olej ze semen a zachovat požadované cenné látky.

 

MEZI NEJOBLÍBENĚJŠÍ DRUHY ZA STUDENA LISOVANÝCH OLEJŮ PATŘÍ:

Hořčičný lisovaný olej

Hořčičný olej na Vás dýchne zemitostí hořčičného semínka tak, jak ve své naturální podobě skutečně chutná.

Používá se ve studené kuchyni, ale třeba i na grilu.

Má sytě žlutou barvu a pikantní chuť, která prohřeje na těle i duchu. Za studena lisovaný v RAW kvalitě je bohatý na tělu prospěšné

fytolátky. Díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům působí jako přirozený antioxidant a zabraňuje tak kažení potravin. Dá se proto využít jako

účinný přírodní konzervant.

 

Konopný lisovaný olej

Má sytě zelenou barvu a slámovo-oříškovou chuť a vůni. Je velmi bohatý na vitamin E a pyšní se ideálním poměrem omega 3 a 6.  

Za studena lisovaný konopná olej v sobě zachovává cenné látky pro podporu přirozené obranyschopnosti organismu. Je oceňován zejména pro jeho

harmonizující účinky – pyšní se pro lidský organismus ideálním poměrem omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Je bohatý na nenasycené tuky,

které napomáhají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi. Má hojivé účinky při vnější aplikaci na zánětlivou pokožku.

 

Ostropeřcový lisovaný olej

Ostropeřcový olej je světle nazlátlé barvy s jemně oříškovou chutí. Je bohatý na vitamin E, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.

Dodává příjemný nádech na saláty či dresinky, hodí se i do jogurtů.  K lisování se používá semínky odrůdy ostropeřce mariánského, který byl 

již ve středověku pěstován v klášterních zahradách pro léčebné účely. Je zdrojem esenciální nenasycené mastné kyseliny linolové (omega 6) a napomáhá

k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. 

 

Hroznový lisovaný olej

Olej Hroznový, lisovaný za studena ze semen zralých hroznů má výbornou vůni i chuť typicky vinné kyselinky s vysoce harmonizačními účinky.

Je vhodný pro teplou i studenou kuchyni. Má temně zelenou barvu a jeho výrazná chuť pokrm zároveň i okoření.  

Nejvhodnější je do salátů – svojí výraznou vinnou chutí se stává zálivkou již sám o sobě.

Ladí k sýrům a ořechům či k bagetce, k vínu. Je to užitečný pomocník pro marinování masa a ryb. Dobře doladí i pesta, omáčky či dipy.

Hroznový olej je znám pro vysoký obsah antioxidantů, chránící buňky proti stárnutí.

Doporučuje se v péči o mastnou pleť – brání zanášení pórů a mírní projevy akné. Pokožku rozjasní a oživí, zlepšuje její kondici.

 

Dýňový lisovaný olej

Bývá obvykle lisovaný při teplotě do 42 stupňů Celsia z neopražených semínek, to zajišťuje nejvyšší možný obsah vitaminu E a nenasycených mastných

kyselin.  

V kuchyni se doporučuje do příloh jako jsou těstoviny, kaše či luštěniny. Používá se také do oblíbené dýňové polévky či k dochucení zeleninového salátu.

K tomu  se doporučuje přidat také  balsamico , které se s dýňovým olejem chuťově krásně pojí. Dýňový olej se dá použit pro přípravu pesta či

pomazánek.  Pár kapek příjemně ochutí také sýry i čerstvé pečivo. Dýňový olej se dá použit i na sladko. 

Působí blahodárně také na pokožku, kterou zjemňuje, přispívá k její celkové regeneraci a zklidnění.  Posiluje nehty a vlasy, kterým přidává lesk a zdravý

vzhled.

Olej se dá  použít pro vlasové zábaly či potírání nehtů při jejich lámání. Chrání proti mrazu i slunci, na pokožce zanechává jemný odstín.