Tuřín - znovuobjevená zelenina
Tuřín neboli brukev řepka (někdy je označován jako kolník) patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu a je křížencem mezi vodnicí a hlávkovým zelím.
Často se také s vodnicí zaměňuje, zřejmě pro jeho podobně kulatý tvar,
Je to zřejmě proto, že jeho dřeň je oranžově žlutá, ale na povrchu je spíše nazelenalý s fialovým okrajem. Vodnice je naproti tomu bílá s bílou sladkou dužinou lehce pepřové chuti, tedy spíše jako bílá ředkev.
Tuřín je především výborným zdrojem vitamínů A (tvrdí se, že má tohoto vitamínu ze všech druhů zelenin nejvyšší obsah) a C, dále obsahuje vápník a draslík. Především však jde o zeleninu s vysokým obsahem vlákniny s minimem kalorií. Celkově se tuřínu připisují významné účinky na lidské zdraví, zpomaluje stárnutí, snižuje cholesterol, zlepšuje zrak a stimuluje a zlepšuje trávení. Působí na náš kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční činnost.
Země původu ČR.