Jogurty
FARMÁŘSKÉ JOGURTY
Jogurty jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin, vápníku a živých kultur pro náš organismus. Jak poznat ty zdraví prospěšné a poctivé
od náhražek, co hlídat na etiketách a co čekat v jogurtu light, v plnotučném nebo smetanovém? A co tohle rozlišení vlastně znamená?
Masově vyráběné jogurty a jogurty od farmářů mají společné to, že na počátku výroby je mléko, které musí být dle zákona pasterované. Ne každé mléko má
stejné vlastnosti, což může ovlivnit chuť jogurtu. Jogurty od našich farmářů jsou vyráběny z mléka od jejich skotu. Tyto jogurty tak kopírují složení mléka
v průběhu roku, v létě bývá méně tučné (řidší) a v zimě naopak tučnější (hustší). Svou roli hraje i druh skotu, způsob pastvy atd. Farmářské jogurty tak mají
pokaždé jinou chuť i tučnost.